Лоши новини за планетата: Трите основни парникови газа -  въглероден

...
Лоши новини за планетата: Трите основни парникови газа -  въглероден
Коментари Харесай

Парниковите газове са достигнали рекордни нива през 2021 година

" Лоши вести за планетата ": Трите съществени парникови газа -  въглероден диоксид, метан и азотен оксид, са достигнали рекордно високи равнища в атмосферата предходната година, оповестяват международните информационни организации, базирайки се на годишен отчет на Световната метеорологична организация (СМО).

Концентрациите на парникови газове са се повишили с темпове над междинните до нови върхове през 2021 година, се показва в отчета на СМО. Метеорологичната организация на Организация на обединените нации насочва предизвестие, че времето, през което хората могат да създадат нужните промени, с цел да лимитират покачването на световните температури, изтича. 

СМО разгласява годишния си отчет две седмици преди срещата на върха на Организация на обединените нации за климата в Египет, като има за цел да подтикне водачите към деяние.

В отчета се показва, че повишението на концентрацията в атмосферата на трите парникови газа - въглероден диоксид, метан и азотен оксид, е по-голямо от междинното нарастване за последното десетилетие. Това значи, че всички те са достигнали нови рекордни равнища. Концентрациите на главния парников газ въглероден диоксид са се повишили до 415,7 елементи на милион - равнище, което не е следено минимум от три милиона години, когато Земята е била доста по-топла.

Скокът на мощния в улавянето на топлината газ метан е най-високият, откогато от 1983 година се води статистика. Метанът е вторият газ след въглеродния диоксид, който способства за световното стопляне.

От прединдустриалните времена концентрациите на въглероден диоксид във въздуха са се нараснали с близо 50 %, като Съединени американски щати, Китай и Европа са виновни за по-голямата част от излъчванията. Нивата на метана са се повишили със 162 % до 1908 елементи на милиард, а на азотния оксид - с към една четвърт до 334,5 елементи на милион.

" Продължаващото повишаване на концентрациите на главните газове, които задържат топлота, в това число рекордното повишение на равнищата на метана демонстрира, че вървим в неверна посока ", сподели генералният секретар на СМО Петери Таалас, призовавайки за промени в  енергийните, промишлените и транспортните системи, написа Българска телеграфна агенция.  " Необходимите промени са стопански налични и механически вероятни. Времето изтича ", съобщи той.

Парниковите газове са виновни за стоплянето на планетата и провокират рискови метеорологични феномени като горещи талази и интензивни превалявания. За разлика от излъчванията, които могат да бъдат понижени, като да вземем за пример посредством ограничението на пътуванията и индустрията по време на пандемията, огромна част от въглеродният диоксид, обособен преди десетилетия, остава в атмосферата и задейства мудни процеси като повишаване на морското ниво в продължение на хилядолетия. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР